ETUSIVULLE

Tursan Sydän

Turisas tuo turha poika,
Ukon lapsi laitimmainen.
Tuonen tytin työntelemä....

Tursas eli Turisas kuului suomalaisen muinaisuskon jumaliin yhtenä vähäisimmistä, koska oli sikäli viallinen, että oli aina riitaa haastamassa ja sotimassa. Jumalten istunnoissa ei Turisaan mieltä juurikaan kyselty eikä hänen mielipiteitään arvostettu. Loukkaantuneena Turisas ilmoitti "muuttavansa muille maille, asunnoille armaammille, missä miehet mainitahan, teoistansa tunnetahan." Skandinaavit sitten adoptoivat suomalaisten hylkäämän jumalapoloisen ja kohottivat hänet peräti korkeimmaksi ylijumalakseen Toriksi. Siellä Tor sai tunnuksekseen sotavasaran ja Toria palvovat viikingit ryöväsivät ympäri meriä.

Tursaansydän liittyy varhaisempaan vaiheeseen ja muistaakseni Ilmari Kianto käytti jossakin elämänsä vaiheessa Tursaansydäntä omana tunnuksenaan.

Sydän liittyy Väinämöisen Tursaalta vaatimaan valaan, jonka pantiksi Tursas luovutti sydämensä ja lupasi, ettei ilmoisna ikänä, kuuna kullanvalkeana ... vahingoita ihmistä.

Siihen perustuu Tursaansydämen käyttö onnenkaluna.

Tämä seutuhan on ikivanhaa suomensuvun asumisseutua, joten hyvinkin täällä on voinut olla muinainen Tursaanvuorikin ja sehän on todettu, että vanhoja muinaisrunoja on täällä kerrottu sukupolvelta toiselle. Nehän olivat vain jo 1800 luvulla kristinuskon karkottamina kulkeutuneet Vienan karjalaisten muistitiedoksi.

Siksi meillä uusilla ja vanhoilla tursalaisilla, jos kellä on oikeus käyttää Tursaanydäntä täällä tehtyjen tuotteitten ja palvelusten aitousmerkkinä.

Siitä vain tekemään vaikka mitä maatuvia tuotteita paperimassasta ja merkitsemään ne Tursaansydämellä. Eikä sitä tarvi niihin massatuotteisiin rajoittaa.

Tursalaisten mielikuvitus ja idearikkaus vain käyttöön!!!

_________________
Köppimäen käppänä
(Linkit, kuvan ja sivuhuomautuksen lisännyt Satu)

 


kuva Tursaansydämestä
Tursaansydän näyttää tältä.
Vasemmanpuoleinen on Ilmari Kiannon käyttämä versio.

Lisätietoja.
Wikipedia
Ilmari Kianto
Eräästä blogista
Käyttöä logona
Tursas Leinon runossa
.Sivuhuomautus

Froikkareillakin on biisi nimeltä: Tursaan puutarhassa...

This site is © Copyright YourName 2004-2005, All Rights Reserved.
Web templates