Siirry suoraan sisältöön
Home » Blogi » Urjala on täynnä historian havinaa

Urjala on täynnä historian havinaa

Urjala on kunta Suomessa. Se sijaitsee Pirkanmaan maakunnassa ja sen naapurikuntia ovat muun muassa Akaa, Humppila, Hämeenlinna ja Sastamala. Asukkaita Urjalassa vuoden 2021 mittauksen mukaan on 4649. Urjalan alueella on asunut ihmisiä todistetusti kauan. Läheltä rautatieasemaan on löydetty kivikautinen asuinpaikka. Sieltä on löytynyt leiripaikan jäänteet, joka ovat täynnä savi- ja luuastioiden palasia. Kampakeramiikan aikainen leiri on ollut käytössä arviolta 2000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua.

Miksi valita matkakohteeksi Urjala?

Moni tuntee myös Nuutajärven lasitehtaan ja sen valmistamat lasiesineet. Ne ovat myös Urjalasta kotoisin ja yksi suurista ylpeyden aiheista. Vaikka Urjala on pieni kunta, niin se on elinvoimainen. Aktiivinen toiminta näkyy esimerkiksi tapahtumissa, joita järjestetään pitkin vuotta. Urjala ei ole vain kesäkunta vaan siellä tapahtuu myös talvella.

Urjalan alueella on myös useita pieniä kyliä, joissa on aktiivista kyläyhdistystoimintaa. Yksi näistä kylistä on Tursa, joka hauskasta nimestä huolimatta on vakavasti otettava käyntikohde. Siellä on esimerkiksi aktiivista huutokauppatoimintaa ja monet vanhojen tavaroiden keräilijät tulevat niihin kauempaakin. Huutokauppatapahtumia Tursassa järjestetään ympäri vuoden, mutta kesäkuukaudet ovat aktiivisinta aikaa.

Näitä asioita et ehkä tiennyt Urjalasta

Urjalan pitkä historia ei rajoitu ainoastaan kivikauteen. Ensimmäisen kerran Urjala mainitaan virallisissa asiakirjoissa jo vuonna 1390. Silloin paikkaa kutsuttiin nimellä Urdhiala. Myös asioiden tiedottamisessa on kunnalla pitkät perinteet. Urjalan alueella on julkaistu Urjalan Sanomat nimistä sanomalehteä jo vuodesta 1917. Se on perustamisestaan lähtien halunnut toimia puolueettomana äänitorvena kunnan asioissa.