Huutokaupat Pirkanmaa

Huutokaupat Pirkanmaalla

Huutokaupat Pirkanmaalla

Moni yhdistys pyörii tiettyjen tapahtumien ympärillä, vuodenkierron mukaan. Ilman talkoita harva tapahtuma toteutuisi. Talkootyö on oikeastaan erottamaton osa yhdistystoimintaa, sillä yhdistyksissä toimiminen on vapaaehtoista. Vapaaehtoisesti tehtävä työ ei yhdistyksissä yleensä tuota ongelmia, sillä mennessään mukaan yhdistystoimintaan ihmiset tietävät toimivansa vapaaehtoisesti. Yhdistystoiminnasta ei makseta palkkaa, vaan jokainen osallistuu omien voimavarojensa mukaan. Tosiasia kuitenkin on, että ilman talkootyötä moni yhdistys kuihtuisi. Suomea on sanottu yhdistysten luvatuksi maaksi, joten ainakin aiemmin vapaaehtoistyö on ollut mieluista puuhaa. Yhteisön osallisuus ja vaikuttaminen yhteisiin asioihin ovat olleet tärkeämpiä kuin nähty vaiva ja menetetty aika.

Monet huutokaupat Pirkanmaalla järjestetään kesäaikaan. Puolimatkan koulu on jo usean vuoden ajan ollut Tursan kyläyhdistyksen järjestämän huutokaupan pitopaikka. Koulu on perinteikäs paikka, sillä on pitkä historia.

Puolimatkan koulu

Puolimatkan koulu

Puolimatkan koulutalo rakennettiin jo 1902, koulukäytössä vanha koulutalo ei enää ole. Huutokauppojen tapaisten tapahtumien järjestämiseen rakennus sopii kuitenkin hyvin, sillä vanhat tavarat pääsevät oikeuksiinsa perinteisessä ympäristössä. Koulutalo on vakiintunut kyläyhdistyksen huutokauppojen paikaksi.

Puolimatkan koulutalo sijaitsee Nuutajärventiellä muutaman kilometrin päässä Tursan kylästä, Urjalan taajaman suuntaan. Pitkä ja perinteikäs koulutoiminta Puolimatkan koululla lopetettiin kokonaan vuonna 2007. Vanhalla koululla on järjestetty juhannushuutokauppoja ja rompetoreja. Tursan kyläyhdistys on hoitanut huutokaupoissa virvokkeita myyvää buffettia, jolla yhdistys on saanut kerättyä varoja omaan toimintaansa.

Ensimmäistä kertaa huutokauppaan

Ensimmäistä kertaa huutokauppaan

Huutokaupassa tavaran hintaa ei tiedä etukäteen, sillä huutokaupassa tavaran hinta määräytyy huutajien tekemien tarjousten mukaan. Ennen kuin osallistuu huutokauppaan, kannattaa selvittää, kuinka kyseisessä huutokaupassa tarjouksen tekeminen ilmaistaan. Jos menee ensimmäistä kertaa tekemään kauppoja huutokauppaan, kannattaa mennä paikan päälle ajoissa ja tiedustella käytäntöjä huutokaupan järjestäjältä.

Huutokauppoja järjestetään usein varainkeruun vuoksi, varoja voidaan kerätä johonkin yhdistyksen tärkeänä pitämään hyväntekeväisyyskohteeseen tai oman toiminnan rahoittamiseen. Kyläyhdistykset voivat kerätä varoja esimerkiksi järjestämällä ja hoitamalla buffetin, josta yleensä saadaan mukavasti varoja erilaisissa tapahtumissa. Monelle tapahtumaan osallistujalle kahvin, teen tai mehun sekä pullan nauttiminen kuuluvat itsestään selvästi tapahtumassa käymiseen.

Huutokaupat maakunnassa

Huutokaupat maakunnassa

Urjalan Tursa on kylä, jonka kyläyhdistyksellä on kokemusta huutokaupan järjestämisestä. Huutokaupat Pirkanmaalla, joissa voi kartuttaa esimerkiksi posliinikuppien kokoelmaansa, ovat suosittuja. Kun tarkoituksena on ostaa pieniä tavaroita, on huutokauppaan vaivatonta mennä. Jos taas tarkoitus on hankkia vaikkapa jostain kuolinpesästä arvokkaita huonekaluja, pitää ostajan lähteä matkaan peräkärryn kanssa. Pienten tarve-esineiden metsästäminen ja katselu on suosittua vapaa-ajan puuhaa, huutokauppaan saatetaan lähteä sen kummemmin suunnittelematta.

Monet huutokaupan oheispalvelut toimivat vapaaehtoisten voimin. Talkootyö on tavallista, sitä tekevät monet yhdistykset. Tyypillisiä talkoilla tehtäviä töitä ovat narikan pyörittäminen (jos vaatesäilytys on järjestetty) ja virvokkeiden myynnin organisoiminen. Huutokaupan ohessa toimivan buffetin järjestäminen ja hoitaminen on monille yhdistyksille käytännöllinen tapa hankkia varoja joko oman yhdistyksen käyttöön tai johonkin valittuun hyväntekeväisyyskohteeseen.