Siirry suoraan sisältöön

Kyläyhdistykset

Kyläyhdistykset kuuluvat kylän yhteisöön

Kyläyhdistykset ovat tärkeitä monella pienellä kylällä. Erilaiset retket, saunaillat, myyjäiset, tiedotustapahtumat ja monenlainen harrastustoiminta mahdollistavat muiden kyläläisten tapaamisen ja yhdessä tekemisen. Kyläyhdistykset vahvistavat varsinkin maaseudulla sijaitsevien kylien yhteisöllisyyttä keräämällä harvaan asutulla alueella asuvat ihmiset yhteisen tekemisen äärelle. Esimerkiksi teatteriretket tuovat mukavaa virkistystä arkeen ja tarjoavat mahdollisuuden kokea elämyksiä yhdessä. Monelle on helpompaa lähteä porukan mukaan jonnekin, kuin itse hankkia matka- ja pääsyliput. Yhdessä on myös turvallista, esimerkiksi liikuntarajoitteinen ihminen kaipaa reissussa turvaa toisista ihmisistä. Jotkut yhdistykset järjestävät myös pidempiä retkiä, suosittuja ovat olleet esimerkiksi kylpylämatkat Pärnuun, Viroon.

Kyläyhdistykset järjestävät monenlaista tekemistä vapaa-ajalle. Tavallisia ovat saunaillat, joissa saunotaan, uidaan ja paistetaan makkaraa. Yhdistykset järjestävät myös tiedotusiltoja muun muassa kunnan kaavoitushankkeista sekä varainkeruuta hyväntekeväisyyteen.

bussiretkellä

Tekemistä vapaa-ajalle

Kun menee mukaan kyläyhdistyksen hallitukseen, saa jo pelkästä yhdistystoiminnasta mielekästä tekemistä. Samalla pääsee vaikuttamaan siihen, millaista toimintaa kyläyhdistys järjestää. Kyläyhdistyksen hallitus on näköalapaikka oman kylän elämään ja sen tarjoamiin vapaa-ajan vieton tapoihin.

Kyläläisten yhdessä harrastaminen ja toimiminen oman kylän eduksi lisäävät kyläläisten yhteenkuuluvuutta. Yhteen hiileen puhaltaminen on palkitsevaa, koska toimiessaan yhteisten asioiden puolesta, saa myös itse tuntea kuuluvansa omaan kylään. Kylän uusille asukkaille voi suositella kyläyhdistyksiä, sillä niissä muualta muuttanut pääsee tutustumaan uusiin naapureihinsa ja uuteen asuinpaikkaansa

kokouksessa

Tekemällä tutustuu kylään

Kyläyhdistysten tarkoituksena on tuoda kyläläiset yhteen ja tarjota mielekästä tekemistä. Yhdistysten illanvietot tarjoavat mahdollisuuden jutella muiden kylän asukkaiden kanssa neutraalilla maaperällä. Näin kenenkään ei tarvitse stressata emännöinnistä ja tarjoiluista. Toisaalta yhdistyksissä tehdään paljon talkootyötä, mutta sitä tehdään mielellään. Työ yhdessä muiden kanssa esimerkiksi tapahtuman vuoksi on palkitsevaa.

Kyläyhdistykset järjestävät myös huutokauppoja, jotka kiinnostavat keräilijöitä ja kirpputoreilla käyviä. Kun päivän ohjelma on huutokaupat Pirkanmaa voi hyvällä onnella suunnata vaikkapa Tursan kyläyhdistyksen buffettiin ja huutokauppaan. Perinteiset juhannushuutokaupat ovat olleet suosittuja, sillä niissä on laaja valikoima erilaista tavaraa. Huutokauppaan menijän kannattaa olla ajoissa paikan päällä, jotta voi etukäteen tutustua myytäviin tavaroihin.

kirpputorilöytö

Kyläyhdistykset pitävät kylät elossa

Kyläyhdistykset ovat tärkeitä kylien elinvoiman ylläpitäjiä. Yhdistykset pitävät kylät elävinä, kun ihmiset liikkuvat, osallistuvat vaikkapa myyjäisiin ja tapaavat toisiaan. Myös Tursa hyötyy aktiivisesta yhdistyksestään, sillä se antaa elämän sisältöä tarjoamalla vaikkapa mahdollisuuden kokeilla uutta harrastusta. Tursan kylästä käydään esimerkiksi yö- ja ruskavaelluksilla – mikä mukava tapa tehdä jotain aivan uutta! Yhdessä voidaan kokeilla eri liikuntamuotoja tai tehdä erilaisia kädentöitä tai vaikka tanssia.

Retket kuuluvat varmasti jossain muodossa kaikkien yhdistysten toimintaan. Suosittuja retkikohteita ovat teatterit ja konsertit, joihin on helppo lähteä yhteiskuljetuksella. Kyläyhdistys voi myös järjestää opastettuja retkiä johonkin kiinnostavaan kohteeseen, esimerkiksi historialliseen paikkaan tai rakennukseen. Osallistuminen retkiin on vaivatonta, mutta järjestämisessä on monta muistettavaa asiaa. Jos tapahtumien järjestäminen kiinnostaa, antaa yhdistystoiminta siihenkin eväitä.

pariskunta retkeilemässä