Arvokkaat Astiat Nostavat Arvoaan

post thumb
Keräilyharrastus
kirjoittanut Hemron/ 20 May 2022

Arvokkaat Astiat Nostavat Arvoaan

Keräilyharrastajien keskuudessa toistuu usein mielenkiinnonkohteena Arabian eri sarjojen astiat. Arvokkaat astiat voivat kuitenkin olla myös muuta kuin Arabian tuotantoa ja toisinaan omista kaapeista voi yllättäenkin löytyä arvokkaita keräilytuotteita. Astioiden, kuten muidenkin keräilytuotteiden, arvon määrää kysynnän ja tarjonnan laki. Se, mitä halutaan ostaa, on arvokkaampaa, kuin se, mistä ei olla kiinnostuneita. Millaisista astioista sitten ollaan kiinnostuneita, voisiko sinun kaapista löytää keräilyarvoa kantavia astioita?

Arvokkaat astiat halutaan ostaa

Tyhjennätkö kaappejasi tai oletko ehkä törmännyt vanhan omakotitalon varastossa tai kirpputoriostoksissa kasaan arvokkaalta näyttäviä hyväkuntoisia astioita? Astioiden arvoon vaikuttaa moni seikka ja esimerkiksi tietyn astiasarjan tietyn värinen yksilö saattaa olla huomattavasti arvokkaampi kuin sama astia toisessa värissä. Esimerkiksi Iittalan tunnettu Mariskooli ametistin ja mattamustan tai -valkoisen värisenä sekä saman valmistajan Kivi-tuikku ametistin värisenä voi nousta hyvään myyntihintaan. Lisäksi suosittuja keräilijöiden keskuudessa ovat olleet kotimaiset peltipurkit karamelleille ja kahville sekä Finelin emalikulhot retrokuoseissa.

Vanhaa Arabiaa halutaan usein ostaa ja kerätä sarjoittain tai yksittäisinä astioina. Näillä astioilla voikin sarjasta ja iästä riippuen olla korkeakin myyntiarvo. Iän lisäksi merkittävää sekä Arabian että muiden valmistajien astioiden arvossa on se, miten suuri erä tuotetta on valmistettu. Se kertoo tarkasti, paljonko sitä on saatavilla kysyntään nähden.

Kerää sitä, mistä itse pidät

Vaikka on olemassa monia yleisesti arvokkaana pidettyjä astiasarjoja, on kuitenkin keräily hyvä aloittaa siitä, mistä itse pitää. Astioiden arvo voi vaihdella muodin ja valtavirran mieltymysten muuttuessa. Etukäteen on kuitenkin vaikea ennustaa, mikä tietty astiasarja nostaa arvoaan tulevaisuudessa. Kun pidät keräilyssä omat mieltymyksesi etusijalla, saatat tulevaisuudessa mielekkään kokoelman lisäksi yllättyä positiivisesti myös samalla huomaamatta kertyneestä arvokokoelmasta.