Mistä keräilyharrastus kannattaa aloittaa? Kuinka voi löytää vanhaa Arabiaa, jota niin moni muukin keräilee? Harrastus lähtee alkuun usein yhdestä omasta astiasta, kenties lahjaksi saadusta. Kun jokin astiasarja miellyttää omaa silmää, sitä haluaa hankkia lisää.
Vanhojen tavaroiden ostospaikat
Astioita ja muita vanhoja tavaroita voi löytää erilaisilta kirpputoreilta. Takavuosina arvokkaan astian saattoi löytää kirpputorilta, mutta nykyään myyjät tuntevat ainakin vanhan Arabian arvon. Myös muun muassa huutokaupat Tursa ovat mainioita aarteiden etsinnän paikkoja. Vanhoja astioita myydään myös antiikkiliikkeissä.
Suomalaisilla kirpputoreilla ja huutokaupoissa on paljon myynnissä vanhaa Arabiaa. Hinnat vaihtelevat paljon, moni keräilijä kierteleekin usein eri ostospaikoissa ja vertailee hintoja. Myös astioiden kunto vaihtelee ja jotkut myyjät pyytävät tavaran kuntoon nähden ylihintaa. Keräilijä oppii ajan kanssa tietämään, mikä on kullekin tavaralle kohtuullinen hintapyyntö.
Löytöjä voi tehdä myös netistä
Astioita ja muita vanhoja tavaroita myydään myös monella myyntipaikalla verkossa. Esimerkiksi Tori.fi on suosittu ja vilkas myyntipaikka, samoin Huuto.net. Myös Facebookissa on runsaasti erilaisia kirpputoriryhmiä.
Muista nämä asiat, kun aloitat keräilyn:
• Keräilyharrastus on hauskaa!
• Valitse, mitä haluat kerätä.
• Tutustu kauppapaikkojen tarjontaan ja hintatasoon.
Suosituimmat astiasarjat
Jotkut astiasarjat nousevat suosioon ja tällöin niiden hinnat kohoavat. Esimerkiksi empiretyylinen Myrna -kahvikuppi ja -lautanen maksaa noin 25 euroa, mutta Raija Uosikkisen kannellinen Pomona -hillopurkki voi maksaa jopa 80 euroa. Kysyntä nostaa aina tuotteen hintaa, samoin ikä. Vanha, hyväkuntoinen astia maksaa enemmän kuin uudempaa tuotantoa oleva.
Moni tunnistaa Myrna -sarjan, mutta mistä ylipäätään tietää astian alkuperän? Astian pohjassa on yleensä pohjan leima eli tehtaanmerkki. Arabian merkki on muuttunut ajan myötä. Tehtaanmerkin ulkomuodosta näkee, miltä aikakaudelta astia on peräisin. Tarkkaa vuotta leimasta ei näe, mutta siitä voi päätellä, milloin astia on valmistettu. Esimerkiksi piippuleiman Arabia otti pois käytöstä vuonna 1949.